ВідновленняДонецька область

Відбудова Донеччини: що чекає на регіон

Російська агресія принесла в наші домівки не тільки смерті. Війна негативно вплинула на економіку, екологію, культуру, та, будемо відвертими, на всі сфери нашого життя. Найбільш постраждалі регіони – це Донеччина та Луганщина, куди війна прийшла ще у 2014 році.

На сьогодні Луганщина майже повністю залишається під владою загарбників. В області значні руйнування від бойових дій, росіяни продовжують розкрадати населені пункти.

Донеччині пощастило трохи більше, адже ворог не зміг захопити всю область. Однак її міста та села страждають від постійних обстрілів: армія окупантів поливає їх вогнем з важкої та реактивної артилерії, завдає ракетних та авіаційних ударів, внаслідок чого в регіоні, за інформацією глави Донецької ОВА Павла Кириленка, станом на серпень 2023 року зруйновано приблизно 81 500 приватних житлових будинків, а 5400 багатоквартирних будинків або знищені повністю, або пошкоджені частково.

Території обох областей забруднені вибуховими предметами, через закриття окупантами шахт у регіоні назріває екологічна катастрофа. Більшість населення була змушена покинути свої домівки: частина з них стала внутрішніми переселенцями, частина – виїхала за кордон. Якийсь відсоток людей вже не повернеться до своїх місць проживання.

Ті, хто й надалі пов’язують своє життя з регіоном, переймаються питаннями: що буде надалі з Донеччиною та Луганщиною? Чи будуть відбудовувати житло, заклади освіти та охорони здоров’я? Чи повернеться додому бізнес, який був релокований в інші області? І таких питань купа.

Міжнародна допомога у повоєнній відбудові України

За попередніми підрахунками, на післявоєнну відбудову України може знадобитися до трильйона доларів. У 2022 році президент Зеленський запропонував міжнародним партнерам нову модель відновлення – шефство над певним регіоном, містом, громадою чи галуззю. Інтерес до цього виявили вже майже три десятки країн. 

Найбільше від російської агресії постраждали Донецька та Луганська області. 

На Луганщині внаслідок бойових дій майже повністю знищена Попасна. Великі руйнування у поки що окупованих Рубіжному, Сєвєродонецьку, Лисичанську, Гірському, Золотому тощо. Невідомо, у якому стані буде Кремінна, де росіяни сконцентрували багато військових і техніки, й у лісах навколо якої тривалий час точаться запеклі бої.

На Донеччині ворог майже повністю знищив Бахмут, значних руйнувань зазнали Маріуполь, Волноваха, Соледар, Мар’їнка, Красногорівка та ще низка менших населених пунктів.

Як розповіли у Кабміні, у відновленні Донецької області можуть допомогти Польща та Італія. Участь у відновленні зруйнованого Маріуполя візьме Греція – саме в цьому місті мешкала велика етнічна грецька громада.

Шефство над відновленням Луганської області хочуть взяти одразу три країни – Чехія, Швеція та Фінляндія.

На Донеччині вже працюють програми з відновлення зруйнованого та пошкодженого житла

Попри обстріли та запеклі бої, на Донеччині й далі залишаються люди. Зараз під контролем української влади перебуває 51% території області, на якій досі проживає 492 тисячі осіб. Окрім прифронтових територій, від ворожих обстрілів страждають і більш віддалені населені пункти: Краматорськ, Слов’янськ, Покровськ та інші.

За півтора року повномасштабної війни на Донеччині змогли налагодити механізм допомоги населенню у відбудові їхніх домівок. Ці механізми можуть відрізнятися між собою, залежно від громад, та здебільшого працюють три головні напрями – державна підтримка, місцеві програми та допомога від гуманітарних місій, громадських організацій та благодійних фондів.

Державна програма єВідновлення

З 10 травня 2023 року в Україні запрацювала програма «єВідновлення», яка дає можливість українцям отримати кошти від держави на ремонт пошкодженого внаслідок війни житла. Програма працює тільки на тих територіях, які підконтрольні Україні. Тобто мешканці неокупованих міст і сіл Донеччини також можуть нею скористатися.

Пріоритетними для участі в програмі є групи учасників бойових дій, людей з інвалідністю внаслідок війни, ветерани війни, члени сімей загиблих військових, мобілізовані, багатодітні родини, люди з інвалідністю І та II групи, батьки вихованців із дитячих будинків, а також діти-сироти, позбавлені батьківського піклування. Ті, хто перебуває під санкціями чи має судимість за злочини проти національної безпеки (та їхні спадкоємці), не можуть претендувати на таку допомогу.

Рішення про отримання допомоги та її розмір визначає спеціальна комісія, яка після подачі заяви приїжджає на об’єкт і самостійно його оглядає.

Як повідомила на брифінгу заступниця директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької області  Лариса Гусева, станом на кінець серпня поточного року з 2417 заявок, поданих на отримання допомоги на відновлення зруйнованого чи пошкодженого бойовими діями житла та 58 заявок на компенсацію, позитивну відповідь отримали 866 заявників. Ще 1005 заявників отримали негативну відповідь з різних причин.

Причинами відмови переважно стали такі:

  • комісія не може потрапити до будинку, або квартири для обстеження;
  • відсутність повного комплекту документів;
  • житла немає в реєстрах.

Місцеві програми допомоги з відновлення постраждалого житла

Такі програми діють переважно у великих містах Донеччини. Так, у Слов’янську донедавна передбачалася матеріальна допомога від 15 до 30 тис. грн для мешканців, чиї будинки були зруйновані чи пошкоджені через російські обстріли. Нині ж основний механізм допомоги – через державну програму «єВідновлення». Однак, якщо під час обстрілу постраждали багатоквартирні будинки, на місце одразу приїжджають комунальні служби чи керівничі компанії, які забивають вікна та лагодять дахи. Тобто роблять першочергові роботи. 

У Краматорській громаді жителі можуть отримати одноразову грошову допомогу з місцевого бюджету, якщо їхні будинки або квартири були пошкоджені чи зруйновані через російські обстріли. Для цього краматорці мають звернутися до Управління праці та соціального захисту населення.

У Покровській громаді після обстрілу на місце одразу приїжджають бригади комунальних служб, які видають будівельні матеріали тим, хто самотужки ліквідує наслідки прильотів чи допомагає іншим. Мешканці самостійно забивають вікна, лагодять дах, закривають дірки в стінах тощо. Сміття вивозиться за допомогою будівельної техніки.

Гуманітарні програми

Мешканцям Донеччини також допомагає низка громадських організацій. Серед них чеська гуманітарна організація «Людина в біді», яка пропонує грошову допомогу на придбання будівельних матеріалів для відновлення житла; надання наборів будівельних матеріалів для екстреного ремонту житла (прозора поліетиленова плівка, гідробар’єр, цвяхи, монтажна піна, плити OSB, дерев’яні дошки, рейки, саморізи тощо) або ж відновлення житла із залученням підрядника.

Постраждалих від обстрілів забезпечує будівельними наборами й громадська організація «Проліска».

Громадська організація «Клуб рибалок України — Юей фішинг клуб» надає матеріальну допомогу від півтори до трьох тисяч доларів тим, чиє житло було пошкоджено або зруйновано через російські обстріли. Поки що виплати здійснюються тільки для мешканців Покровського району

Волонтери благодійного фонду «Сила жінки» допомагають будівельними матеріалами в прифронтових населених пунктах, таких як Красногорівка, Велика Новосілка, Времівка, Новий Комар, Шевченко, Комишуваха, Новоочеретувате.

Як оцінюють експерти шанси з відбудови та відновлення Донеччини

Ігор Коліушко, експерт з питань конституційного та адміністративного права, голова правління Центру політико-правових реформ:

«Люди повернуться у зруйновані міста тоді, коли там буде не тільки житло, а й безпека, робота, вся інфраструктура для навчання дітей, охорони здоров’я тощо. Усе це у цілковито зруйнованому місті неможливо відновити швидко. Для цих територій потрібні, в першу чергу, ідеї щодо того, які економічні проєкти можуть бути у найближчому майбутньому реалізовані. Під такі проєкти, буде приїжджати, очевидно, невелика кількість людей на початку. А потім відбуватиметься поступовий розвиток і відновлення.

Ми не знаємо сьогодні, в якому форматі. Кажуть, що повернутися до функціонування шахт у більшості випадків буде вже неможливо. Побутує думка, що відбудовувати зруйновані металургійні комбінати значно дорожче, ніж побудувати їх на новому місці».

Він додав, що нещодавно почала працювати широка коаліція, згуртована за ініціативою фонду Відродження. Туди входять асоціації вихідців з Донецької та Луганської областей, тобто тих, хто переселився через війну, туди входять експерти з політико-правових та економічних питань. 

Навесні міський голова Маріуполя Вадим Бойченко в ефірі телеканалу Freedom заявив, що на відновлення Маріуполя знадобиться близько 20 років. За його словами, за два місяці масштабної агресії російські війська минулого року зруйнували 50% міста. Бойченко зазначив, що мерія вже працює над планом першочергових кроків після звільнення Маріуполя. Він додав, що швидке відновлення комунальної інфраструктури в Маріуполі коштуватиме 14 млрд гривень.

Інститут демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи Національної академії наук України розробляє програму післявоєнного відновлення людських ресурсів країни, розповіла докторка економічних наук, директорка Інституту, академік Елла Лібанова навела в інтерв’ю Віталію Портникову на Еспресо.

За її словами, програму відновлення економіки України варто вибудовувати з урахуванням регіональних особливостей.

Лібанова наголосила, що Україна – бідна країна, і вона залишиться бідною і через 5, і через 10 років. 

«Реально треба дивитися на речі, на те, що зруйновано. Я думаю, як би ми не намагалися відбудувати, ми залишимося бідною країною. У бідній країні завжди населення гуртується навколо столиці й метрополісів. У нас їх 5, ми Львів також вважаємо метрополісом, хоча там і нема мільйона», – зазначила науковиця.

На сході України центрами відбудови стануть Харків і Донецьк після того, як останній буде визволено. Надалі «витягуватимуться» прилеглі до них області.

Залишиться метрополісом й Одеса, навіть попри влаштовану росіянами блокаду портів.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.