В Україні пенсія призначатиметься автоматично, а паперові трудові книжки вже не потрібні (деталі)

В Україні скасовано необхідність вести паперові трудові книжки. Крім того, пенсія буде призначатися автоматично за допомогою системи електронного обліку.

Про це йдеться в законопроєкті №3623, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Відповідний законопроєкт був прийнятий у другому читанні 265 голосами сьогодні, 5 лютого. Більшість з тих, хто проголосував «ЗА» – нардепи зі «Слуги народу». Автор документа – прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Це певний прорив. Ті, хто стикався з оформленням пенсії, знає, скільки часу втрачається під час оформлення виплати. Для всіх нас, хто буде виходити на пенсію, це велике послаблення», – заявив Денис Шмигаль під час презентації документа.

Паперові трудові книжки

Так, відтепер скасовано зобов’язання вести паперові трудові книжки. Вони можуть бути залишені, якщо цього хоче співробітник, проте роботодавець не зобов’язаний зберігати документ.

Протягом 5 років всі дані з паперових трудових книжок переноситимуться в реєстр.

Під час оформлення на роботу можна буде не подавати трудову книжку. Тепер для цього достатньо паспорта, ІПН та інших документів (якщо того вимагає роботодавець і дозволяє закон, наприклад довідки про медичний огляд).

Є й мінус у такого рішення – немає висновку про те, чи готові бази даних і чи будуть вони захищені. З таким зауваженням виступив і Головний науково-експертний комітет Верховної Ради.

Пенсія призначатиметься автоматично

Відтепер пенсію будуть нараховувати автоматично, тож звертатися до Пенсійного фонду, збирати довідки, доводити свій стаж і підтверджувати його вже не буде потрібно.

Закон про пенсійне забезпечення дозволяє українцям вилучити той час роботи, коли у них був низький заробіток. Пенсійний фонд спочатку має рахувати так, як вигідніше майбутньому пенсіонерові, а у випадках, якщо виникнуть проблеми, то вже після призначення виплати можна буде звернутися до чиновників із проханням провести перерахунок.

Інформацією про свій стаж та електронний документ українці зможуть отримати в інтернеті. Він може знадобитися, якщо того вимагає роботодавець (наприклад, для конкурсу на посади у вас має бути стаж у відповідній сфері). Варто врахувати, що для цього потрібно оформити електронний цифровий підпис.

Відомо також, що у Кабміні також розглядають можливість використовувати технологію BankID, тож ідентифікувати себе можна буде і за допомогою банківської картки.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.