Війна в Україні

Для українців зібрали рекомендації на випадок ядерної загрози

Мінцифри, МКІП, Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, Держспецзв’язку та Кіберполіція підготували для громадян України поради на випадок аварії на АЕС, застосування ядерної зброї чи «брудної бомби».

Про це повідомляється на сайті проєкту dovidka.info.

«Росія зазнає поразки на полі бою, а тому її керівництво у звичній для себе манері вдається до шантажу. Цього разу – ядерного. Ядерний удар по Україні вважається малоймовірним, а головна мета цих погроз — налякати українців та світ та змусити нас йти на поступки, а наших партнерів – послабити підтримку України. Утім це залякування не матиме очікуваних росією наслідків. Водночас українці мусять мати план дій на випадок будь-яких надзвичайних ситуацій: застосування ядерної зброї, “брудної бомби” чи в разі аварії на АЕС», – йдеться в повідомленні.

Головне правило у випадку будь-якого ядерного інциденту лишається незмінним – почувши сирену, потрібно прямувати в укриття. Необхідно тримати включеними радіо, телебачення або скористатись інтернетом для отримання сповіщення про відповідну загрозу та про подальші дії.

Оперативну інформацію має повідомити ДСНС, Генштаб, поліція чи місцева влада на сторінках офіційних сайтів чи соцмереж або в офіційних каналах у Viber чи Telegram. У разі нестабільності інтернет-звʼязку можна використовувати полегшені версії соцмереж (Facebook Lite, Messenger Lite).

Оскільки в зоні ураження ядерною зброєю може зовсім не стати електропостачання, не працюватиме інтернет та засоби звʼязку, потрібно мати радіоприймач з живленням від батарейок. Він може стати єдиним засобом звʼязку в надзвичайній ситуації.

Також на сайті також можна дізнатись:

  • що робити, якщо вибух застав вас на вулиці,
  • де безпечно ховатись у разі радіаційної надзвичайної ситуації,
  • як діяти, якщо ядерний вибух застав вас у приміщенні чи у дорозі,
  • як поводитись, якщо дитина у школі або садочку під час ядерного вибуху тощо.

Також надається інформація про першу допомогу постраждалому від ядерної зброї, про симптоми радіаційного опромінення, рекомендації з йодопрофілактики, як безпечно харчуватись тощо.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.