Війна на сході УкраїниЕвакуація

Кириленко: на Донеччині немає безпечних населених пунктів

На території Донецької області немає жодного безпечного населеного пункту, який би не піддавався обстрілам. А належні умови для проходження наступного опалювального сезону створюються не для тих, хто вирішив жити в небезпеці.

Про це очільник Донецької ОВА Павло Кириленко розповів в ефірі національного телемарафону «Єдині новини», передають «Вчасні Новини».

Глава області прокоментував вчорашні ракетні удари по місту Покровськ, внаслідок яких окупанти вбили 7 та поранили 88 людину.

«Ми закликаємо населення до евакуації, у тому числі й у таких віддалених містах як Покровськ. Цей процес триває. Наразі в області приблизно 92 тисячі осіб проживають. Це або працівники критичної інфраструктури, або населення, яке не має бажання евакуюватися».

За його словами, бажання евакуюватися збільшується саме після чергової трагедії.

«Як показує практика, після таких обстрілів та руйнувань кількість людей (які хочуть евакуюватися – ред.) збільшується відразу. І це спостерігається протягом декількох діб. Потім вже евакуація, коли люди виїжджають добровільно, іде на спад».

Опалення – це не заради того, щоб люди поверталися

Минулого року опалювальний сезон був на межі зриву. Тоді було розбито багато комунікацій та пошкоджено об’єкти критичної інфраструктури. І саме тоді в регіону було доволі мало цивільних жителів. Однак щойно стало відомо про те, що опалення таки буде, люди масово почали повертатися додому.

Цьогоріч підготовка до належного проходження наступного осінньо-зимового періоду розпочалася вже влітку. Але ці умови створюються перш за все для тих, хто боронить регіон та забезпечує його життєдіяльність.

«На Донеччині, незважаючи на обстріли фактично кожної точки, кожного населеного пункту, залежно від того, яке озброєння може застосовувати ворог, ми все одно плідно готуємось до чергового опалювального сезону. Там, де можливо, у нас громади забезпечені й відновленого газопостачання, електропостачання, вводяться альтернативні джерела опалення. Тому населення розуміє, що електроенергія та теплопостачання в осінньо-зимовий період буде. І можливість проживати, якщо не брати до уваги саме безпекову складову, у жителів є. Але я завжди наголошую, шо нормальні умови для проживання створені в першу чергу для того, щоб забезпечити теплом та всім необхідним наших захисників, які боронять країну. Ідуть запеклі на території Донеччини – вони одні з найактивніших. Також для працівників критичної інфраструктури, військових адміністрацій, які знаходяться безпосередньо на місці і працюють. Тобто це для того, щоб всі мали можливість створити більш-менш людські умови для проживання і для того, щоб це надавало можливість бути згуртованими та гідно протистояти та перемагати ворога».

Обов’язкова евакуація триває

Кириленко вчергове підкреслив, що обов’язкова евакуація триває.

«Які б умови ми не створювали, завжди населення і особливо батьки з дітьми повинні розуміти, що немає жодного безпечного міста, населеного пункту на Донеччині, який би не піддавався обстрілам».

Він також додав, що для евакуації створені абсолютно всі умови.

«Є алгоритм, маршрути… Все це відпрацьовано і в інформаційному плані так само доводиться до населення. Евакуація проводиться абсолютно безкоштовно силами влади, обласної адміністрації, військових адміністрацій».

Очільник області також наголосив, що саме завдяки евакуації люди можуть врятувати життя. Крім того, мінімальна кількість населення допоможе військовим, які боронять регіон.

Нагадаємо, що на Донеччині триває обов’язкова евакуація, у деяких населених пунктах – примусова щодо неповнолітніх. Тепер до тих міст і сіл, де вже проводилася примусова евакуація дітей, додали ще дев’ять.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.