ВійнаРускій воєнний корабель

Аналітики ISW не вважають заяву рф про відхід із Херсона пасткою

Вчора, 9 листопада, командувач російських військ у війні в Україні Сергій Суровікін заявив про відведення військ в Херсонській області на лівий берег Дніпра.

Водночас багато українських політиків та ЗМІ закликали не радіти передчасно і дочекатися реальних дій, оскільки заява може виявитися пасткою.

В оприлюдненому увечері 9 листопада аналізі американського Інституту вивчення війни вказуються, що почався новий етап битви за Херсон.

«Російські війська увійшли в нову фазу – вони віддають перевагу організованому відведенню військ замість спроб повністю зупинити український контрнаступ», – йдеться у висновках.

Аналітики зазначають, що український поступ на Херсонщині «ймовірно, виявився успішним». При цьому вони наводять слова Суровікіна, який визнав неможливість забезпечувати російське угруповання в Херсоні через удари ЗСУ по критичних лініях постачання на західному березі.

«Відхід Росії із західного берега Дніпра навряд чи є пасткою, яка має на меті заманити українські війська у складний бій поблизу Херсона, як припускають деякі українські та західні джерела. Раніше ISW спостерігала за багатьма ознаками того, що російські сили, військові та економічні активи, а також окупаційні елементи постійно відступають із західного берега через річку Дніпро, і російські офіційні особи передбачали і готувалися до відведення у спосіб, несумісний із кампанією з метою обдурити і заманити в пастку українські війська», – вважають у Інституті.

При цьому аналітики припускають, що вийти можуть не всі. Деякі підрозділи рф можуть залишитися, аби затримати ЗСУ в самому Херсоні. І зазначають, що це потрібно для забезпечення організованого відходу якомога більшої кількості російських військ.

Також в ISW зазначають, що чимало так званих «військових кореспондентів» підтримали рішення про відхід військ. Зокрема, вони вказують на заяви засновника ПВК «Вагнера» Євгена Пригожина, який назвав відведення «найбільшим досягненням» Суровікіна.

Нагадаємо, що український наступ на Херсонщині триває з серпня.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.