Рускій воєнний корабель

Як Путін прискорив та посилив нову допомогу Україні

Ракетними ударами, зокрема по об’єктам енергетичної інфраструктури, Путін намагався посіяти паніку. Проте домігся ще більшої допомоги для України. Низка західних партнерів України оголосили про надання військової підтримки, озброєння, ППО та зимового спорядження. Та пообіцяли «фізичну відповідь» на можливий ядерний удар.

Крім того, що після масованого ракетного обстрілу України майже весь світ миттєво засудив державу-агресора на чолі з диктатором володимиром путіним, почали з’являтися повідомлення про прискорення надання ще більшої військової підтримки Україні.

Зокрема, Франція оголосила, що передасть три реактивні системи залпового вогню LRU (модернізовані M270).

Таке рішення ухвалили на засіданні Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони, а також зустрічі Контактної групи щодо України “Рамштайн-6” під егідою США. Про це повідомляє військовий оглядач oryxspioenkop у Твіттер.

Зазначається, що триває обговорення поставок 155-мм буксируваних гаубиць TRF1 та планується надання 8-12 155-мм САУ Caesar.

Своєю чергою Німеччина планує передати Україні додаткові реактивні системи залпового вогню та артилерійські установки, повідомили на сторінці Міністерства оборони країни.

Про факт нових поставок військової допомоги також було повідомлено під час шостого засідання Контактної групи з питань оборони України.

«Ракетні атаки та часткова мобілізація, фіктивні “референдуми”, український контрнаступ. Ми координуємо нашу постійну підтримку», – йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що протягом наступних тижнів Україна отримає САУ Panzerhaubitze 2000 та РСЗВ Mars II. В якій кількості будуть відбуватись поставки, у відомстві не повідомили.

Нідерланди оголосили, що передадуть додаткові зенітні ракети вартістю 15 мільйонів євро для посилення захисту неба, пише De Telegraaf.

Водночас не уточнюється, скільки саме ракет та коли передадуть Україні. Попередньо, їх повинні будуть використовувати в зенітних установках, які нададуть Україні інші держави.

Канада оголосила про новий пакет допомоги Україні на 47 мільйонів доларів. До нього, зокрема, увійде зимовий одяг для українських військовослужбовців, пише CBC.

Міністерка оборони Канади Аніта Ананд оголосила про виділення нового пакету військової допомоги з переважно нелетальним озброєнням. Буде передано:

  • 500 тисяч одиниць зимового військового одягу для бійців ЗСУ;
  • військове обладнання, передусім артилерійські снаряди, на 15 млн доларів;
  • 2 млн доларів на забезпечення супутникового зв’язку в Україні.

Кулеба обговорив з главою МЗС Іспанії Хосе Мануелем Альбаресомнаступний пакет військової допомоги Україні. Очільник зовнішньополітичного відомства Іспанії наголосив, що відповідальних за невибіркові напади на цивільних потрібно встановити й притягти до відповідальності.

«Іспанія продовжить підтримувати український уряд і народ у захисті їхнього суверенітету й територіальної цілісності», – зазначив Альбарес.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав надати Україні всі види протиповітряної оборони.

«Україні потрібні різні види протиповітряної оборони, малої дальності, системи протиповітряної оборони, щоб збивати балістичні ракети, крилаті ракети, безпілотники, різні системи для різних завдань. Україна є великою країною. Тому нам потрібно збільшити масштаби допомоги, щоб допомогти Україні захистити ще більше міст і більше території від жахливих нападів росії на цивільне населення», – сказав він.

Він також зазначив, що зараз є питання як поповнити запаси озброєння в країнах НАТО, бо військова допомога Україні, зменшила запаси боєприпасів НАТО.

«Ми можемо виробляти більше зброї, більше боєприпасів, щоб забезпечити нашу оборону і щоб продовжувати підтримку України», – сказав Єнс Столтенберг.

А що з можливим ядерним ударом?

У НАТО заявили, що використання росією ядерної зброї «майже напевно спричинить фізичну відповідь» з боку союзників України, або з боку всього НАТО.

Про це пише Reuters із посиланням на чиновника з Альянсу.

Він наголошує, що будь-яке використання росією ядерної зброї матиме «безпрецедентні наслідки» для неї. За його словами, рф використовує ядерні погрози для того, щоб запобігти вступу у війну країн НАТО.

Також в Альянсі вважають, що росія вже вичерпала значну частину своїх високоточних боєприпасів, а їхні заводи не мають можливості виробляти усі види зброї через санкції Заходу.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.