Ткаченко: телеканали Медведчука опосередковано фінансувала Росія

Під час роботи ТСК щодо заблокованих телеканалів, які пов’язані з кумом президента РФ та главою партії ОПЗЖ Віктором Медведчуком, знайшлись підстави для того, аби говорити про опосередковане фінансування їх Росією.

Про це заявив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в інтерв’ю LB, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Ткаченко наголосив, що Росія, як мінімум, опосередковано фінансувала телеканали NewsOne, ZIK та «112 Україна» на етапі придбання.

«Що стосується мене, то під час роботи ТСК (тимчасової слідчої комісії – ред.) щодо медведчуківських каналів нам дали можливість ознайомитися з документами. Цікавив якраз факт їх придбання, оскільки там довга й заплутана історія. У мене є підстави говорити про опосередковане фінансування з боку Росії як мінімум на етапі придбання цих каналів», – сказав Ткаченко.

Читайте також: У сайтів NewsOne, «112 Україна» і ZIK відібрали домени

Він зазначив, що обговорення щодо того, як поступити з телеканалами, які, по суті, є пропагандистською машиною Кремля на території України, тривали більше двох місяців. При цьому проходили вони в різних форматах, у різних складах. Для прийняття такого рішення була необхідна політична воля.

«Ця ідея (про блокування каналів – ред.) була, в тому числі й моєю. Я був одним із тих, хто доносив її – під час обговорення в різних колах – як найбільш ефективну та показову», – наголосив він.

Очільник МКІП також вважає, що потрібно застосовувати точковий механізм санкцій щодо ЗМІ.

«…я б до механізму санкцій стосовно засобів масової інформації ставився обережно. У крайніх випадках, як, безумовно, з медведчуківськими каналами (NewsOne, ZIK та «112 Україна» – ред.), це виправдано, наскільки я розумію, і юридично, і з точки зору захисту національних інтересів, і політично. Але надалі цей механізм має застосовуватися точково, при наявності доказів такого роду діяльності, на які посилаються правоохоронні органи», – сказав Ткаченко.

Читайте також: Україна звернулася до компаній Google і YouTub з проханням закрити канали «112 Україна», NewsOne і Zik

Міністр також вказав на «ще один цікавий аспект».

«Всі обговорюють, куди перетекла аудиторія цих каналів після закриття, але я б звернув увагу на заповнюваність реклами. На основних каналах заповнюваність реклами понад 80%, на цих – найменша по країні – 1,5%. Тобто йшлося взагалі не про гроші й не про заробіток. Якщо ви подивитеся на «24» канал, – там усе в рекламі, прямій і непрямій, а це – конкретний інструмент політичних операцій на території України», – підкреслив міністр.

Нагадаємо. 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) щодо нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака. Крім того, на 5 років запровадили санкції проти каналів 112 Україна, NewsOne, ZIK, які пов’язують з кумом президента РФ, нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.