CуспільствоДонецька областьНовини

У село Тетянівка повертаються люди та раптово заквітнув бузок (фото)

Село Тетянівка розташоване на правому березі Сіверського Дінця поблизу Святогірська. Попри будь-які спроби наступу та бажання росіян захопити населений пункт, він не перебував під окупацією жодного дня.  За словами місцевих жителів, які залишались тут навіть під час бойових дій, від захоплення врятувала річка Сіверський Донець. А ще – українські військові, які не дали ворогові жодного шансу.

Протягом майже пів року Тетянівка перебувала під щільним вогнем з боку російських загарбників. Гатили з усієї зброї, яка в них була. Знищували все, до чого міг дотягнутися снаряд. Як наслідок – тут пошкоджено та зруйновано 90% житлових будинків. Приблизно третина взагалі не підлягає відновленню.

До початку повномасштабної війни у Тетянівці проживало близько 600 жителів. Вже навесні 2022 року більшість евакуювалися у більш безпечні регіони та за кордон. Проте були й такі, що не схотіли виїжджати.

«Я вірила нашим хлопцям, що вони не пропустять сюди росіян. Вірила, і все. Так, по нас стріляли іноді просто безперервно. Майже пів року пройшло у підвалі. Але Донець та ЗСУ просто не дали ворогові шансів», – розповіла місцева жителька Катерина Золотарьова, яка готувала для військових їжу та носила молоко, яке надоювала з кількох кіз, яких випустили на волю господарі, коли евакуювалися.

Загалом у селі залишалось 50 мирних жителів. Щоправда, тепер люди почали повертатися. Повертаються у зруйновані будинки, живуть в літніх кухнях, сараях та підвалах, намагаючись щось полагодити та налагодити. Наприклад, накривають дах з тих матеріалів, які мають або які їм виділила влада Святогірської громади. Вікна здебільшого затягують плівкою.

(Щоб подивитись фотографії з Тетянівки гортайте стрілочкою)

Станом на 21 серпня 2023 року у Тетянівці живуть 168 людей. У населеному пункті немає ні магазинів, ні аптек. Найближчий магазин та банкомат розташовані за 10 км, туди потрібно добиратися через переправу, бо Святогірський міст зруйновано.

Періодично сюди приїздять медики-волонтери, які проводять огляд, беруть якісь аналізи та видають ліки за призначенням. Місцева влада два рази на місяць видає гуманітарну допомогу.

Проте тут, на відміну від інших населених пунктів Донеччини (Щурове, Караван та ін.), що зазначили великих руйнувань та/або перебували в тимчасовій окупації, є світло. Фільтрувальну станцію зруйновано, тож в селі немає централізованого водопостачання, і місцеві жителі, які мають колодязі, набирають воду в них. Крім того, нещодавно тут на вулиці Підлісна встановили велику бочку з водою після звернення волонтерки зі Святогірська Валерії Костюшко до місцевої влади. Бочку регулярно наповнюють, тож чисту питну воду вже можна отримати безпосередньо на місці.

Крім того, у Тетянівці дуже багато покинутих та безхатніх тварин. Ними опікуються небайдужі мешканці, зокрема й Катерина Золотарьова. Під її опікою наразі перебувають 10 собак та 21 кіт.

Прогодувати таку велику «родину» допомагають волонтери з ГО «Святогірськ на долоні» та спілки «Поруч» з Києва.

При цьому їжа дістається не тільки тваринам, які колись були хатніми, а й тим, що все життя прожили на волі. Наприклад, у собачі будки щодня приходять їжаки, а лелеки із задоволенням «спілкуються» з котами та їдять з їхніх тарілок.

І наостанок хочеться поділитися чудовою новиною. Днями, в середині серпня, у селі Тетянівка Донецької області розквіт духмяний бузок…

Ця фотографія вже зрізаних гілочок була зроблена вранці 21 серпня 2023 року.

Звичайний час квітнення бузкових кущів — травень або червень. Поява пишних суцвіть у більш пізній період вважається аномальним явищем. Тому, за народними прикметами, це розцінюється як знак згори. Ще наші пращури за часом квітнення цього декоративного чагарнику визначали, якою буде зима.

Прикмета говорить: якщо бузок заквітнув на початку осені, то зима прийде пізно, осінь триватиме довго, порадує теплою погодою.

Подивимось…

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.